DCFTA INFO BUSINESS: Întreabă expertul – sesiune de dezbateri şi instruire în beneficiul mediului de afaceri din regiunea Bălți

Joi, 21 iunie curent, filiala Bălți a Camerei de Comerț şi Industrie a RM  în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii  a  desfăşurat sesiunea de dezbateri şi instruire în beneficiul mediului de afaceri local „DCFTA INFO BUSINESS: Întreabă expertul”, organizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE” în Republica Moldova.

Sesiunea a fost organizată în spirjinul antreprenorilor, ca urmare a necesităților de informare și instruire, identificate în cadrul focus-grupului regional din 16 ianuarie 2018. Evenimentul a avut ca scop informarea, consilierea și formarea companiilor locale pentru a spori înțelegerea și pentru a permite valorificarea oportunităților și soluționarea provocărilor implicate de AA / DCFTA (Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană).

O scurtă introducere despre Proiectul UE Vizibilitate şi Comunicare pentru Acordul de Asociere DCFTA a fost prezentată de  Raluca Costache, lider de echipă al acestui  proiect.

Moderatorul proiectului  Andrei Crigan (partener, Gateway& Partener) a relatat agenţilor economici despre exportul în Uniunea Europeană, dezvăluind  subiecte, ce țin de pregătirea managementului și personalului, capacitatea de producție și conformitate, evaluarea ofertei.

Prezentă la eveniment, Natalia Calenic, vicepreședintele CCI a RM a vorbit despre rolul instituției camerale în reprezentarea intereselor mediului de afaceri, cât și serviciile oferite de Cameră membrilor săi în dezvoltarea businesului, printre care: participare la expoziții în țară și peste hotare, organizarea misiunilor de afaceri, instruire și formare antreprenorială, servicii de expertiză, evaluare, certificare, broker vamal, etc. Totodată,  vicepreședintele a prezentat mecanisme dezvoltate de instituția camerală pentru  soluționarea litigiilor prin intermediul Curții de Arbitraj Internațional și Centrului de Mediere ale CCI.

În mod concret,la evenimentul desfășurat , companiile  au aflat  despre accesul  la suport și finanțare pentru creșterea competitivității afacerii în cadrul programelor de asistență, finanțate de UE – segment moderat de Anatolie Palade, partener, Pro Consulting.

Sesiunea a cuprins două paneluri de discuţii, pe parcursul cărora experţii din cadrul Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Serviciului Vamal, ANSA, AGEPI, Agenţiei pentru Servicii Publice, BERD, AIPA, Camerei de Comerţ şi Industrie a RM, Livada Moldovei, EBA, ODIMM, etc, au susținut un dialog interactiv, răspunzînd la multiplele întrebări şi probleme, cu care se confruntă mediul de afaceri.

La eveniment au participat  87 agenţi economici din municipiul Bălți, raioanele Rîșcani, Glodeni, Sîngerei și Fălești.

 

Distribuie acest articol: