Membrii CCI a RM din regiunea Bălți au făcut bilanțul activității

La 19 decembrie curent, peste 100 de membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie a RM, ce activează în regiunea Bălţi,  s-au întrunit la tradiționala adunare anuală, unde a fost prezentată o sinteză a realizărilor comune din acest an. S-au discutat problemele, cu care se confruntă mediul de afaceri, stabilind şi direcţiile prioritare  de activitate pentru anul 2018. Într-o atmosferă de sărbătoare evenimentul s-a desfăşurat în incinta restaurantului „President”.

În raportul activității Biroului Executiv al Camerei de Comerț și Industrie pentru perioada de după Congresul IV ordinar din 10 august curent, prezentat de Sergiu Harea,  președintele CCI a RM,  s-a trecut în revistă cele mai importante evenimente întreprinse de  sistemul cameral, inclusiv și de filiala Bălți pe parcursul perioadei vizate. Reuşite s-au dovedit a fi şi proiectele noi derulate, expo-tîrgurile regionale și internaționale organizate, implementarea Agendei Locale de Business, activitățile Comitetelor Sectoriale, în cadrul cărora s-au consultat 4 avize la Proiecte de legi cu caracter economic. Totodată peste 70 membri ai CCI au primit Certificatul și Carnetul de membru. A fost continuat formarea Registrului electronic a celor peste 1000 de membri ai CCI a RM, 85% din baza de date fiind deja completată. Cu suportul CCI a fost realizată Agenda Anticorupție a Businessului din Republica Moldova și Raportul Analitic Combaterea Corupției: “Ce poate face business-ul?”. Conducerea CCI a avut întrevedere cu directorul Oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova, în cadrul căreia au discutat despre importanța suportului acordat de instituția financiară Republicii Moldova și necesitatea cooperării, pentru susținerea mediului de afaceri din țară, precum și  au avut loc întrevederi de afaceri cu reprezentanții din diferite state: Republica Cehă, Turcia, Rusia, Ucraina, China, Estonia, România, Egipt, Italia,  etc. cu scopul aprofundării relațiilor comercial-economice.

Camera a implementat mai multe programe și proiecte internaționale. CCI a organizat în perioada de referință: Forumul de afaceri Moldova – Belarus; Forumul de Afaceri Moldova – Peru; în comun cu Universitatea Cooperatist Comercială din Republica Moldova prin intermediul rețelei EEN – Conferința Internațională „Dezvoltarea Relațiilor comerciale din perspectiva integrării economice a Republicii Moldova în circuitul Economic Internațional”, prezentarea de ”Produse alimentare și băuturi din Bulgaria”; în premieră, Expoziţia Internaţională Industrială „ExpoRusia – Moldova 2017” și s-a desfășurat Forumul de afaceri „Perspective de extindere a cooperării economice între Rusia și Moldova”; Forumul de afaceri „Acces la finanțare din programe internaționale”, organizat la 1 decembrie pentru prima dată la Bălți în parteneriat cu FinComBank S.A.

La nivel regional, filiala Bălți a promovat brand-urile naționale în cadrul evenimentelor de afaceri din teritoriu sau în străinătate.  Pentru a stimula investițiile în regiunea de Nord, CCI a organizat „Forumul Internațional de Afaceri Investiții și oportunități de colaborare”. Atât cei circa 1200 de membri ai CCI, cât și alți agenți economici au beneficiat de informații și suport, privind serviciile și programele de instruire, gestionate de toate subdiviziunile CCI. Președintele CCI a RM Sergiu Harea a trecut în revistă prioritățile Camerei pentru anul 2018, la baza cărora stau propunerile membrilor săi, în urma chestionării acestora.

În alocuțiunea sa, Galina Codița, directorul filialei Bălți a CCI a RM, a menționat că, activitatea filialei în perioada de referință a fost constantă, având ca bază experienţa acumulată, relaţiile de colaborare cu mediul de afaceri, APL și societatea civilă, profesionalismul, spiritul creativ şi de iniţiativă al membrilor CCI şi colaboratorilor. Anul 2017 a fost deosebit și important pentru membrii CCI a RM prin  convocarea Congresului IV ordinar al CCI la 10 august curent și, totodată, anul 2017 a fost diferit pentru mediul de afaceri prin succesele, realizările și rezultatele obținute, prin provocările trecute. Deciziile aprobate de  Congresul ordinar, Consiliul Camerei, Biroul Executiv în anul 2017 au influențat nemijlocit activitatea sistemului cameral, având  și un impact pozitiv asupra membrilor CCI și mediului de afaceri din țară.

În timpul adunării, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a înmînat Certificate participanților la programul EUREM și a Certificate de membru al CCI a RM la 25 de companii din regiune, care au fost oferite de către

Licitația desfășurată cu genericul „Dar de Crăciun”, în cadrul căreia agenți economici din regiune au prezentat produse autohtone, a colectat un ajutor material pentru familia Rîbacov, care crește și educă 11 copii aflați sub tutelă. Astfel, această familie s-a bucurat de 21 100 de lei, multe cadouri și produse, oferite de participanții la eveniment și companii din regiune: SA Lactis, SA Inlac, SRL Gelibert, SA Beermaster, SRL Stip, SA Codru-Nord, SA Floarea Soarelui, SRL CB Tex, SRL Arina S, SRL Textre, SRL Metal-S, SRL Danulischii. Copii au primit cadouri și 2 laptopuri de la Carina Mardunjan, fondatorul și președintele Asociației Obstești Internaționale de binefacere „Timpul Speranței”.

Participanţii au avut parte  de multe surprize în cadrul programului cultural, precum şi de colinde inedite şi urături frumoase, prezentate de ansamblul etnofolcloric „Leru-i, Doamne, Ler”, conducător  artistic Vasile Luchian și orchestra de muzică populară „Alunelul”, dirijor Petru Dabija a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

Distribuie acest articol: