„Combaterea corupţiei în Moldova: ce poate face businessul?”

Azi, 14 septembrie 2017, filiala  Bălţi, Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu IDIS Viitorul a organizat masa rotundă cu genericul „Combaterea corupţiei în Moldova: ce poate face businessul?”. Scopul evenimentului a fost sensibilizarea companiilor, autorităților publice locale și societăţii civile, vizînd combaterea corupţiei și rolul business-ului în acest proces.

Cu un mesaj de salut, participanților s-a adresat dl Ion Tașcu, șef secție servicii expertiză, certificare și suport afaceri, filiala Bălți, CCI a RM, care a explicat importanța și scopul evenimentului, accentuînd colaborarea efectivă care s-a stabilit între instituția camerală și IDIS Viitorul pentru promovarea unui mediu stabil, competitiv, transparent, care să aducă plus valoare fiecărui agent economic.

Moderatorul mesei rotunde, Veaceslav Ioniţă,  expert în probleme economice, IDIS Viitorul a prezentat publicului rezultatele sondajului despre combaterea corupţiei în business, care au fost structurate într-un raport a cărui scop este nu doar de a elucida integritatea businessului, percepția față de corupție și interacțiunea cu acest fenomen, ci și de a sprijini sectorul privat în demersul lor de a fi cît mai integri și de a participa ca subiecți activi la indentificarea și implementarea soluțiilor.

Cei prezenți la eveniment au reiterat problema corupției ca fiind una majoră, care presupune riscuri enorme pentru business, deoarece împiedică desfășurarea afacerilor în Republica Moldova. Astfel, legislația imperfectă, ambiguă și interpretabilă, implicarea politicului în afaceri, contactul direct cu funcționarul public, birocrația și incompetența, ineficiența justiției și organelor de drept au fost menționate de către agenții economici din regiune, ca principalele cauze care favorizează corupția.

La sfîrșitul discuțiilor au fost elaborate un șir de recomandări pentru Agenda Naţională de Business și Agenda Locală de Business (ALB) privind  combaterea corupţiei.

La masa rotundă „Combaterea corupţiei în Moldova: ce poate face businessul?” au participat 23 de persoane, după cum urmează: reprezentanți APL (mun. Bălți, Consiliile Raionale Sîngerei, Rîșcani, Fălești și Glodeni), Universitatea de Stat „Alecu Russo”, agenți economici din regiunea Bălți și mass-media din teritoriu.

Distribuie acest articol: