„DCFTA INFO BUSINESS: Întreabă expertul 2” – continuitate în beneficiul mediului de afaceri din regiunea Bălți

Joi, 14 martie curent, filiala Bălți a Camerei de Comerț şi Industrie a RM(CCI a RM)  în parteneriat cu Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare în contextul DCFTA” a organizat o sesiune de dezbateri şi instruire în beneficiul și în spirjinul mediului de afaceri  din regiune.

Și în acest an, ca urmare a necesităților de familiarizare și sensibilizare a antreprenorilor, identificate în cadrul sesiunii din 21 iunie 2018, scopul sesiunii a fost  informarea, consilierea și instruirea producătorilor locali pentru a spori înțelegerea și permite valorificarea oportunităților DCFTA și, desigur, de a contribui la soluționarea provocărilor,  impuse de Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Participanții la discuții în 2018 au solicitat necesitatea organizării unor instruiri la nivel tehnic pe subiecte concrete din domeniul fitosanitar, vamal și cerințe față de produse, conform standardelor europene. Ca răspuns la aceste solicitări, a fost lansat un nou ciclu de sesiuni de instruire, care sînt  organizate de CCI a RM în cele 9 filiale ale sale. În perioada 05.02. – 14.03.2019  deja a 8-a activitate este organizată în cadrul proiectului respectiv, pentru a oferi antreprenorilor informații concrete și utile de la experții în domeniu, care vor ajuta să sporească competitivitatea produselor autohtone.

Agenda evenimentului de la Bălți a inclus subiecte relevante, ce țin de:

  • Normele sanitare ale Uniunii Europene pentru a asigura siguranța producției proprii și a importurilor; Cerințele actuale și viitoare, privind aspectele fitosanitare la import ale Uniunii Europene; (formator Jacek Zandarski, expert – norme sanitare și fitosanitare ale UE);
  • Strategii pentru accesul pe piața UE(Vadim Codreanu,expert – cerințe sanitare și fitosanitare în contextul DCFTA);
  • Proceduri vamale și reguli de origine, cote tarifare și procedura de verificare a exportului(formator Natalia Calenic, expert – proceduri vamale).

Evenimentul de la Bălți a contribuit pe măsură la unificarea eforturilor reprezentanților administrației publice locale, comunității de afaceri, tuturor partenerilor și organizațiilor obștești în vederea susținerii și promovării producătorilor autohtoni.

Moderatorul evenimentului Raluca Costache, Lider de Echipă al Proiectului UE Vizibilitate și Comunicare pentru AA/DCFTA, a relatat agenţilor economici despre exportul în Uniunea Europeană, dezvăluind  subiecte actuale.

Prezentă la eveniment, Galina Codița, directorul filialei Bălți, CCI a RM a vorbit despre rolul instituției camerale în reprezentarea intereselor mediului de afaceri, cât și despre serviciile oferite de Cameră membrilor săi în dezvoltarea businesului, printre care: participare la expoziții în țară și peste hotare, organizarea misiunilor de afaceri, instruire și formare antreprenorială, servicii de expertiză, evaluare, certificare, broker vamal, etc.

La eveniment au participat 37 agenţi economici din municipiul Bălți, raioanele Rîșcani, Glodeni, Sîngerei și Fălești.

Distribuie acest articol: