Azi, 25 noiembrie, la Bălți a fost dat start sesiunilor de instruire în cadrul Proiectului UE „Suport pentru infrastructura calității în contextul DCFTA în Republica Moldova”, care se vor desfășura pînă pe 11 decembrie curent, cu participarea companiilor active în domeniul industrial/producere și sectorul agricol, situate în nordul Moldovei. Proiectul dat reprezintă o inițiativă finanțată de UE pentru a sprijini întreprinderile moldovenești în dezvoltarea capacităților de export pe piețele UE. Partener de implementare al sesiunilor de instruire este Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM).
În mesajul de salut, dna Galina Codița, director filiala Bălți, CCI a RM a menționat că, în ultimii 3 ani, UE și-a deschis aproape complet piața pentru importurile fără taxe vamale din Republica Moldova. Acest lucru a oferit oportunități reale companiilor moldovenești, deși nu toate sunt conștiente de modul, în care pot beneficia de acest fapt. „În acest sens, proiectul finanţat de Uniunea Europeană „Suport pentru infrastructura calităţii în contextul DCFTA în Republica Moldova” trece la următoarea etapă – etapa de consultanţă, care va dura 7 – 8 luni și va ajuta antreprenorii să înțeleagă mai bine cum pot obține un acces mai mare la piața UE”, – a subliniat Galina Codița.
În discursul de deschidere, reprezentanții proiectului Michael Chambers și Tina Golfi au salutat prezența mediului de afaceri din regiune și au menționat importanța instruirilor pentru business, care vor contribui la promovarea produselor autohtone pe piețele din Europa și găsirea de noi parteneri.
Prezentarea expertului Anatolie Palade a fost una actuală, interesantă și utilă, provocînd discuții interactive.
Proiectul de asistență tehnică „Sprijin pentru Cadrul de Infrastructurii Calității în contextul DCFTA (Zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare) în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat în cooperare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii.