Recent, la 4 mai 2022, la Bălți s-a desfășurat trainingul cu genericul „Regionalizarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare (AAC)”, organizat de filiala Bălți a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (filiala Bălți a CCI a RM) și Agenția de Devoltare Regională Nord (ADR Nord), la care au participat 27 de reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelul I și II, ai mediului de afaceri și ai organizațiilor neguvernamentale din raioanele Glodeni, Sîngerei, Rîșcani, Fălești și Briceni, dar și din orașul Bălți.
Evenimentul, care a avut drept scop formarea noilor competențe în domeniul regionalizării serviciilor AAC și consolidarea cunoștințelor cu privire la regionalizarea acestor servicii, a fost organizat în cadrul proiectului „Planificare SMART în domeniul managementului apelor”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu filiala Bălți a CCI a RM prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova și susținut de Guvernul Germaniei.
Maria Prisacari, directorul ADR Nord a menționat, că regionalizarea serviciilor de AAC este un concept nou pentru Republica Moldova și necesită a fi înțeles și aplicat în mod corespunzător, iar acest proces ține de competența autorităților publice locale, care au nevoie de sprijin pentru realizarea sarcinilor propuse. În acest sens, organizatorii trainingului vor facilita procedurile de regionalizare a serviciilor de AAC prin informarea reprezentanților autorităților publice locale de nivelul I și II, mediului de afaceri.
Prezentările Lilianei Belecciu, expert legal/instituțional au oferit informații utile, actuale, relevante, privind regionalizarea serviciilor de AAC în Republica Moldova. Pornind de la cadrul legal și normativ, politica națională în sectorul vizat, expertul a dezvăluit beneficiile regionalizării serviciilor de AAC, provocările existente și soluțiile, care se impun, dînd exemple de bune practici din țară și de peste hotare. Totodată, Liliana Belecciu, în partea a doua a trainingului, a vorbit despre elaborarea și aprobarea tarifelor la serviciile de ACC, modelul instituțional și procedura de regionalizare a acestora.
Sesiuneaa de întrebări și răspunsuri a fost una interactivă, participanții avind un dialog eficient cu Liliana Belecciu, expert legal/instituțional, privind gestionarea serviciilor de AAC, crearea operatorilor regionali, oportunitățile oferite de fondurile naționale și contribuțiile locale pentru proiecte.
Proiectul „Planificare SMART în domeniul managementului apelor” este implementat de ADR Nord prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova (SDG Innovation Fund Moldova), în cadrul proiectului „Suport pentru Guvernul Republicii Moldova în implementarea Agendei 2030”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).