„Condițiile de livrare INCOTERMS 2020”

Ieri, 21 august, filiala Bălţi a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova(ССI a RM) a desfășurat  seminarul de instruire  cu genericul  „Condițiile de livrare  INCOTERMS 2020”.

În mesajul de salut,  Galina Codița, directorul filialei Bălți, CCI a RM a mulțumit participanților pentru prezență și a menționat, că obiectivul propus este familiarizarea cu noile reguli INCOTERMS 2020 şi  impactul acestora asupra comerţului international.

„Instruirea va prezenta nu numai schimbările, pe care le aduce INCOTERMS 2020, comparativ cu versiunea INCOTERMS 2010, dar Vă va oferi şi posibilitatea înţelegerii scopului, utilizării şi aplicării acestor reguli în activitatea cotidiană și practica comercială, prin exemple concrete, cu unele studii de caz”, – a mai spus Galina Codița.

În discursul de deschidere, vicepreședintele  CCI a RM  Natalia Calenic a vorbit participanților despre digitalizarea la maximum a serviciilor CCI, ca exemplu, organizarea expo-târgurilor virtuale, implementarea platformei www.client.chamber.md, dar și altă informație utilă.

Cu o experiență bogată în domeniu, Natalia Calenic, formatorul instruirii,  a menționat din start că, fiind emise sub auspiciile Camerei Internaționale de Comerț de la Paris, termenii INCOTERMS sunt recunoscuți şi acceptați pe plan international și, respectiv, aceștia definesc obligaţiile, riscurile şi costurile suportate de cumpărător şi de vânzător, în derularea unui act de comerț, fie că se desfășoară pe teritoriul unei singure țări, ori se derulează în diferite state.

În cadrul seminarului de instruire, Natalia Calenic a elucidat mai multe subiecte, ce țin de structura  INCOTERMS 2020 și clasificarea condițiilor de livrare: E, F, C, D; diferențele dintre INCOTERMS 2010 și 2020;  aplicabilitatea condițiilor de livrare în cadrul procedurilor vamale; recomandări, privind utilizarea corectă a INCOTERMS de către vînzator și comparator.

Prezentarea a fost una actuală și interesantă, provocând discuții interactive. Ca urmare a instruirii, participanții au  primit un certificat, emis de filiala Bălți, CCI a RM.

La seminarul de instruire au participat 20 de persoane –  directori, administratori, specialiști în domeniul vămuirii, vînzare, marketing, juridic ai companiilor din Bălți, raioanele Sîngerei, Fălești, dar și personal bancar din departamentele de plăţi externe a sucursalelor din teritoriu.

Distribuie acest articol: