La Bălţi au fost desemnaţi cei mai buni producători de vin de casă

Astazi, la 29 martie 2019, filiala Bălţi a Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a organizat I etapă regională a concursului pentru cel mai bun vin de casă Polobocul de aur”.

La concurs au participat  producători de vin de casă din regiune, cei mai activi fiind din raioanele Sîngerei, Făleşti, Glodeni şi oraşul Bălţi.

Cei 5 membri ai  comitetului de degustare sunt experți în domeniu de la SA Barza Albă, direcţia  Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional Sîngerei, filiala Bălţi, CCI a RM, precum și consumatori, care au evaluat obiectiv şi profesionist fiecare din cele 20 mostre de vin de casă, prezentate de  8 vinificatori, stabilind învingătorii.

Cel mai bun vin de casă a fost nominalizat după următoarele criterii: „Vin produs din soiuri tehnice din specia Vitis vinifera, anul de roadă 2018”, „Vin  din soiuri hibride şi din specia Vitis labrusca”, „Vin de casă maturat minim 12 luni”,  „Vinuri de desert”, „Vin din soiuri autohtone şi soiuri selecţie nouă”. .

Mostrele de vin ale învingătorilor I etape, conform cerinţelor regulamentului concursului, au fost  înaintate la Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova pentru participare la etapa a II-a republicană a concursului pentru cel mai bun vin de casă  „Polobocul de aur”.

Ajuns la cea de-a XVII-a ediţie, concursul „Polobocul de Aur ” este organizat anual cu scopul de a remarca cei mai buni producători de vin de casă, a populariza tradiţiile naţionale de fabricare a vinurilor moldoveneşti în condiţiile casnice, a ridica cultura de consum şi a facilita schimbul de experienţă între producătorii vinului de casă.

Premierea învingătorilor etapei regionale va avea loc în toamnă, în cadrul Festivalului sarmalelor şi plăcintelor, organizat de primăria .Chişcăreni din  raionul.Sîngerei, iar  învingătorii concursului vor fi anunțați de CCI a RM şi premiați în cadrul Zilei Naționale a Vinului, în luna octombrie 2019.

Distribuie acest articol: